Project
Huisartsenpraktijk Geldermalsen
Vraag
Toen ik werd gevraagd voor deze opdracht was er al een grondplan gemaakt door een architect die vaker huisartsenpraktijken ontwerpt en dus goed de technische en organisatorische eisen kon vertalen. Ik werd erbij gehaald om eea. verder uit te werken qua invulling en afwerking. Gelukkig was dit ruim voor de bouw zodat ik ook mijn ideeën kon inbrengen in de bouwkundige aanpak zoals soort en hoogtes van de plafonds, kozijnen, deuren en wanden, sanitaire ruimtes en en het lichtplan, in mijn ogen zeer bepalend voor de uiteindelijke sfeer
Oplossing
Zo wilde ik bijvoorbeeld iets anders dan de standaard indeling van de artsenkamers en kreeg de handen op elkaar voor losstaande roomdividers met de wasbakken en aanrechtjes erin, waardoor een mooie scheiding in sfeer tussen de spreekhoek en behandelhoek ontstond.
Ook de verlichting is daar op aangepast. Ik wilde geen standaard lichtplan met alleen downlighters of led panelen, zoals je vaak in medische gebouwen ziet, maar iets met meer warmte en sfeer. Waar mogelijk heb ik dus spots, lichtrails en hanglampen toegepast.
Verder wilde ik elk deel van het gebouw (een jaren 30 voorhuis en en jaren 60 aanbouw met grote zaal) zijn eigen sfeer mee geven met respect voor bestaande onderdelen als trappen, houten plafonds en een mooie kroonluchter, die we konden restaureren. Voor het meubilair hebben we zo veel mogelijk 2e hands geshopt, zo vonden we oude Ahrend stoeltjes, die mooi combineerden bij de nieuwe tafels (op oude onderstellen). Het hardhouten plafond van de grote zaal is verwerkt in de balie. De vele kapstokken (zalencomplex!) en spiegels uit de garderobes kregen ook weer een plaats.
‘Inpakken, strik er omheen, niets meer aan doen! Geweldig’. Dat was de reactie bij de presentatie van de eerste schetsen in 3D. We hadden meteen een goede klik die zich vertaalde in het uiteindelijke resultaat. Ik was eerst gevraagd voor alleen de huisartsenpraktijk, maar uiteindelijk heb ik ook de rest van het gebouw mogen vormgeven.
Het mooiste compliment was wel dat een van de jongens van de bouw, eerst nogal geschrokken van het kleurgebruik, het uiteindelijk echt niet kon snappen dat een van de blauwe wanden alsnog door een van de andere huurders wit werd geschilderd.