Project

Klein woonhuis Utrecht

Klein woonhuis Utrecht

Metamorfose | Wonen

Verbouw klein woonhuis in Utrecht

Meer info >>

Vraag

Help, ik heb een leuk huis gevonden, maar ik ben bang dat het te klein is, alles wat ik nodig heb, past daar nooit in. Hoe pak ik dit aan?

Met een paar snelle schetsen in het weekend, wist ik de opdrachtgever gerust te stellen en durfde zij dit oude kleine woninkje in een van de leukste buurten van Utrecht te kopen.

Oplossing

Eerst maakten we de hokkerige bovenverdieping met douche, tot aan de nok toe helemaal leeg. Na een nieuwe isolatielaag onder het schuine dak en in de dakkapellen kwam er een kleine badkamer met toilet in het midden.

Met handige plaatsing van kasten en schuifdeuren was er ruimte voor een ruime slaapkamer, een aparte studeerhoek annex was- en strijkruimte. In de nok kwam een klein, open bergzoldertje terug.

Op de begane  grond heb ik de tv hoek niet in het voor of achterdeel geplaatst maar juist in het smalste! middendeel (waar zelfs nog een extra voorzetwand met nissen kwam voor de afvoer van het nieuwe toilet boven). Zo ontstond een hele fijne tv hoek die zelfs met bezoek en poefjes erbij zijn functie vervult. Achterin kon hierdoor, dichtbij bij de keuken, een ruime en gezellige eethoek komen met opening naar de nieuwe keuken en openslaande deuren naar het plaatsje.

De keuken werd veel beter indeelbaar door de opening vanuit de woonkamer 1 meter te verplaatsen. De hoge wand achter de ronde eettafel werd antraciet, wat in zo’n kleine ruimte prima kan en eigenlijk meer diepte creëert. Stiekem vind ik dit soort projecten het leukst, stoeien op de vierkante centimeter, in de breedte en de hoogte, persoonlijk maatwerk, dat is het ultieme 3D interieurontwerp! De opdrachtgever was zo blij met het resultaat: ‘Lies, zonder jou had ik dit echt nooit gedaan!’