Project

Amelander kapiteinswoning, Hollum

Amelander kapiteinswoning, Hollum

Wonen

Verbouwing oud woonhuis Ameland

Meer info >>

Vraag

Via via werd ik benaderd door de bewoners van dit oude kapiteinshuis aan een van de mooiste lanen van Hollum op Ameland. Plannen waren er genoeg, verduurzaming, een doorbraak van keuken naar woonkamer, alvast een badkamer op de begane grond… Maar hoe dat precies allemaal moest,  daar kwamen de bewoners maar niet uit.

Oplossing

Wat een mooie plek aan het mooiste laantje op Ameland. En ook nog eens een prachtig uitzicht achter over de weilanden en duinen in de verte. En oud huis met traditionele indeling met een gang door het midden, een klein keukentje, koud in de winter. En… een keukentje en kelder vol met oude blauw witte tegels. Een huis van creatieve mensen, vol met mooie dierbare spullen.

Met de liefde voor kleur kon ik helemaal meegaan. Na alle wensen en ideeën gehoord te hebben ging ik aan de slag. Er waren ook wat ruimtelijke knelpunten. Ik vond de oplossingen in een praktisch, warm en kleurig ontwerp waarin oud en nieuw werd gecombineerd en hergebruikt. De tegels, de houten deuren, de houten vloer.

Bij mijn eerste presentatie van de schetsen was het meteen raak. Zo zou het helemaal worden. De indeling, de kleuren, de materialen. De 3d schetsen werden door de opdrachtgeefster overal mee naartoe genomen. De uitvoering hebben de opdrachtgevers zelf ter hand genomen. De oude tegels werden voorzichtig verwijderd afgebikt. Een paar bezoekjes tijdens de uitvoering (waarbij ik de eigenaresse op de steiger aantrof bij het isoleren van het plafond) en wat aanwijzingen, het resultaat is prachtig geworden. Elke keer dat ik binnenkom wordt ik weer enorm blij, blij van de ruimtes, het licht, de kleuren en het feit dat er zoveel vertrouwen was om mijn ideeen 1 op 1 uit te voeren. De badkamer wordt nog gemaakt, maar ook volgens mijn plan! Een tegeltje uit de keuken staat nu bij mij thuis als aandenken aan dit leuke project.